Mac OS var när det kom Apples motsvarighet till Windows, det vill säga operativsystemet som låg i datorerna när man köpte dem. Sedan 2001 har det dock bytt namn och heter istället Mac OS X. Operativsystemet beräknas ha cirka fyra till sju procent av marknaden, vilket tyder på att vissa kanske fortfarande tvekar till varför Apple skulle vara ett bättre alternativ än Windows, eller skyggar tillbaka för den lite högre prislappen på Apples datorer i butiken. Det går dock att installera andra operativsystem på Mac-datorer om man skulle vilja, men det är ännu inte tillåtet att installera Apples egna system på andra datorer.
Mac OS finns i alla Apples datorer
Mac OS – historia
Även om Apple startades redan 1976 av Steve Jobs och Steve Wozniak, och lanserade sin första dator ganska omgående efter det, så dröjde det fram till 1984 innan de släppte sin första version av Mac OS. Detta gjordes på den första kommersiellt framgångsrika persondatorn, som fick namnet Macintosh. Det var den första datorn med ett grafiskt användarsnitt och många av programmen och funktionerna som följde med då är sådana som vi ser som självklara idag, till exempel Papperskorgen, ”dra och släpp” samt dubbelklicksfunktionen. Framgången med denna dator gjorde att Apple helt slutade med sin tidigare serie och fortsättningsvis bara släppte datorer ur serien Mac.
Året efter att första datorn med Mac OS hade släppts hamnade företagets grundare och visionär Steve Jobs i ett stort och öppet gräl med Apples VD, John Sculley. Detta gjorde att Jobs tvingades bort från företaget och istället startade datorföretaget NeXT. Men det visade sig att Steve Jobs hade mycket med Apples framgång att göra, och utan hans idéer började affärerna gå trögt. Bara tio år efter detta låg det tidigare framgångsrika företaget på konkursens brant och den nya VD:n övertalade därför Steve Jobs att komma tillbaka och hjälpa dem. Med honom kom även hans nya operativsystem, NeXTSTEP, som vid nästa släpp programmerades in i det redan existerande systemet.
Microsoft och Apple – konkurrens och samarbete
Man pratar ofta om en slags tävling, ett race, som förekom på sjuttio- och åttiotalet när Apple på sin sida arbetade aktivt för att deras Mac OS skulle vara det marknadsledande operativsystemet, och Microsoft med Bill Gates i spetsen samtidigt arbetade tillsammans med IBM för att deras produkter skulle komma ut först. Denna konkurrens har senare beskrivits som sund och näringsrik för de båda företaget som på detta sätt fick ork och kraft att ligga i för att producera det allra bästa operativsystemet för samtidens marknad, och Bill Gates och Steve Jobs var faktiskt nära vänner i modern tid, och inte alls bittra fiender som skulle kunna tros.
Denna vänskap tog sin början när Apple närmade sig konkurs i mitten av nittiotalet. Mac OS tog inte riktig fart, och Steve Jobs var borta ur bilden och arbetade med eget. När så Jobs övertalades om att komma tillbaka tog han med sig sitt eget företag, men sträckte även ut en hand till Microsofts grundare, som investerade över 150 miljoner dollar i Apple för att få dem på fötter igen. Till följd av detta blev Steve Jobs återigen VD för företaget för första gången på 20 år, och Microsoft och Apple fick ett nära samarbete.
Mac OS idag
Efter att Steve Jobs gick bort i cancer 2011 sjönk Apples aktier markant. Kanske hade folk lärt sig av vad som hände sist han inte längre var en del av företaget, men sedan dess har företaget fortsatt leverera det deras användare vill ha. De har idag cirka fem procent av marknaden, men har varje år som mål att ta över någon procentenhet till. Mac OS finns idag i många olika sorters produkter från företaget, både datorer, telefoner och TV-utrustning. I telefonen heter det dock inte Mac OS X utan istället iOS. Detta operativsystem finns i alla iPhones och konkurrerar framför allt med Android om marknaden. Apple lever i allra högsta grad och fortsätter utvecklas i stadig takt.